Ideą targów jest promocja naturalnych wyrobów przygotowanych według tradycyjnych receptur, a także  produktów regionalnych. W dniach 15 i 17 października Stowarzyszenie „Ostrzeszowska Lokalna Grupa Działania” było jednym z wystawców i promowało Ogólnopolski Festiwal Pasztetników i Potraw z Gęsi. Na naszym stoisku można było zapoznać się z historią Festiwalu  i dowiedzieć się szczegółów na temat corocznej imprezy organizowanej w Ostrzeszowie. Wszyscy zainteresowani mogli spróbować  wyrobów z gęsi, wędlin, a przede wszystkim pysznego pasztetu.

Podczas trzech dni targów odbyły się liczne imprezy tj.:
Konkurs NAJLEPSZE GOSPODARSTWO EKOLOGICZNE 2010
- TYGIEL SMAKÓW  - trzecia edycja konkursu produktów tradycyjnych organizowanego przez Urząd Marszałkowski w Łodzi
- Konkurs o Złoty Medal EKOLIFE – NATURA FOOD, którego celem jest wyłonienie i promocja najlepszych produktów ekologicznych prezentowanych podczas targów Dni Naturalnej Żywności NATURA FOOD 2010
- LABORATORIA SMAKU pierwsze w Polsce  slowfoodowe warsztaty kulinarne organizowane przez Slow Food Polska organizowane na wzór Laboratori del Gusto w Turynie.
- ŚWIADOMY KONSUMENT – prezentacje i seminaria edukacyjne przygotowane we współpracy z Instytutem Spraw Obywatelskich poświęcone tematyce żywności modyfikowanej genetycznie
- SMAKI REGIONÓW  - prezentacja produktów tradycyjnych i ekologicznych z różnych Regionów Polski, zorganizowana we współpracy z Urzędami Marszałkowskimi polskich województw.
- ANIOŁ i DIABLIK Potraw Regionalnych
- TYGLOWE GOTOWANIE
- SZKOLENIA dla właścicieli sklepów z żywnością ekologiczną i tradycyjną