1. Grzegorz Russak
Doktor nauk rolniczych i autor programu telewizyjnego "Smaki Polskie", propagator i autorytet kuchni myśliwskiej i staropolskiej, kucharz, gawędziarz. Autor wielu książek m.in. "Wielka kuchnia myśliwska", "Praktyczna kuchnia myśliwska", "Dziczyzna na co dzień i na święta" oraz "Myśliwskie wędliny".
2. Hanna Szymanderska
Polska publicystka, autorka książek kulinarnych. Wybitna specjalistka od polskiej kuchni regionalnej.
W 2003 roku wyróżniona nagrodą Ministra Rolnictwa za dzieło „Encyklopedia polskiej sztuki kulinarnej”. Kolejną nagrodę ministra otrzymała w 2006 roku za książkę „Kuchnia polska: potrawy regionalne”. W 2007 roku była laureatką Oskara Kulinarnego (najwyższego odznaczenia przyznawanego przez branżę gastronomiczną w Polsce) za książkę „Dania z anegdotą”. Jej imię noszą Mistrzostwa Kulinarne odbywające się od 2016 w Warszawie.
3. Witold Wróbel
Regionalista, znawca sztuki kulinarnej, propagator zdrowej i tradycyjnej żywności, pomysłodawca Ogólnopolskiego Festiwalu Pasztetników i Potraw z Gęsi.
|
4. Romana Chojnacka
Wykładowca Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Obszary zainteresowania naukowego: żywienie człowieka na przekroju życia, towaroznawstwo i technologia potraw, multisensoryczne postrzeganie żywności, żywność tradycyjna, zdrowy styl życia. Autorka książek kulinarnych takich jak: "Zdrowa kuchnia domowa", "Jem domowo czyli zdrowo", "Kuchnia polska dla początkujących" oraz wiele innych.
5. Piotr Bikont
Polski reżyser filmowy i teatralny, dziennikarz, publicysta, krytyk kulinarny, muzyk i tłumacz. Z Robertem Makłowiczem stworzył duet publicystów kulinarnych, publikujący we Wprost (w latach 2002–2005), a następnie w Newsweek Polska; a także był pomysłodawcą i od 2009 współtworzył wrocławski festiwal kulinarny „Europa na widelcu”. Razem z Makłowiczem wydał książki: "Listy pieczętowane sosem, czyli gdzie karmią najlepiej w Polsce.Przewodnik", "Dialogi języka z podniebieniem", "Stół z niepowyłamywanymi nogami", a samodzielnie: "Polska na widelcu", "Polska. Nawigator kulinarny", "Kuchnia żydowska według Balbiny Przepiórko". W 2008 roku został odznaczony Krzyżem Oficerskim Orderu Odrodzenia Polski.
|
6. Andrzej Fiedoruk
Autor wielu książek o tematyce zarówno kulinarnej, jak i regionalnej, wspaniale łączy ze sobą głęboką wiedzę o regionie z nowatorskim ujęciem tematu. Jego ostatnie pozycje, które ukazały się na polskim rynku, to "Kawa bez tajemnic" oraz "Herbata bez tajemnic", obie pozycje zostały bardzo dobrze przyjęte zarówno przez czytelników, jak i ogólnopolskich recenzentów.
7. Jarosław Dumanowski
Historyk sztuki kulinarnej, profesor Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu. Jest członkiem rady naukowej Europejskiego Instytutu Historii i Kultur Wyżywienia oraz Międzynarodowego Komitetu Naukowego wydawanego na Uniwersytecie Paryż IV Sorbona pisma Histoire, économie & société, zasiada w komitecie redakcyjnym polskiego Kwartalnika Historii Kultury Materialnej wydawanego przez Instytut Archeologii i Etnologii PAN. W latach 2008-2010 pełnił funkcję wicedyrektora Instytutu Historii i Archiwistyki UMK, jest kierownikiem Zakładu Historii Nowożytne, kieruje Centrum Dziedzictwa Kulinarnego na Wydziale Nauk Historycznych UMK w Toruniu.
8. Wojciech Modest Amaro
Kucharz, krytyk kulinarny, restaurator. W 2008 wyróżniony przez Międzynarodową Akademię Gastronomiczną tytułem „Chef de L'Avenir”. W Warszawie otworzył restaurację Atelier Amaro, która w 2013 jako pierwsza restauracja w Polsce została oznaczona gwiazdką Michelin. Jest autorem dwóch książek, został przewodniczącym jury kulinarnego reality show Top Chef w telewizji Polsat.
Był gospodarzem programu "Hell’s Kitchen. Piekielna Kuchnia" przez pięć edycji w latach 2014-2016.
9. Maciej Kuroń
Polski kucharz, dziennikarz, publicysta kulinarny, prezenter programów telewizyjnych o tematyce kulinarnej. Był autorem kilku książek kucharskich, w tym "Kuchni polskiej. Kuchni Rzeczypospolitej wielu narodów". Należał do Stowarzyszenia Wolnego Słowa. W telewizji prowadził programy kulinarne: Niebo w gębie, Gotuj z Kuroniem i Kuroń raz w TVN oraz teleturniej kulinarny Graj z Kuroniem. W 1998 został uhonorowany nagrodą Wiktora. Za wybitne zasługi w działalności na rzecz przemian demokratycznych w Polsce oraz za zaangażowanie w kształtowanie społecznych postaw Polaków został pośmiertnie odznaczony Krzyżem Oficerskim Orderu Odrodzenia Polski.
10. Grzegorz Łapanowski
Polski kucharz, dziennikarz kulinarny, osobowość telewizyjna. Przez wiele lat występował jako kucharz w 'Dzień dobry TVN', obecnie gotuje w programie śniadaniowym TVP2 'Pytanie na śniadanie'. Jest założycielem, pomysłodawcą i prezesem fundacji 'Szkoła na Widelcu', która działa na rzecz poprawy jakości żywienia dzieci w szkołach i przedszkolach, a także organizuje warsztaty i programy edukacyjno-kulinarne dla dzieci, rodziców, nauczycieli i pracowników stołówek.
11. Rafał Jelewski
Szef kuchni w Restauracji Brovaria w Poznaniu, finalista Bocuse d'Or Lyon 2011 oraz Juror konkursów kulinarnych w Polsce. Zaczynał pracę w legendarnym hotelu Bazar, szkolił wielu młodych kucharzy. Rafał miał na swoim koncie również udział w programach telewizyjnych poświęconych kulinariom, współpracę z czasopismami kulinarnymi.
12. Auguste Escoffier
Francuski szef kuchni, reformator klasycznej kuchni francuskiej, autor książek kucharskich. Escoffier stworzył deser melba (pêche Melba) na cześć australijskiej śpiewaczki Nellie Melby. Są to zblanszowane brzoskwinie, ułożone na warstwie lodów śmietankowych, polane musem truskawkowym. Do zasług Escoffiera należy rozpropagowanie sosu cumberland, kremowej jajecznicy, czy filetu z soli (filet de sola Walewska). Kuchnia Escoffiera charakteryzowała się lekkością i delikatnością.
13. Kurt Scheller
Szwajcarski szef kuchni, krytyk kulinarny, założyciel Akademii kulinarnej. Prowadził program w telewizji Polsat 'Alfabet kulinarny Kurta Schellera'. Scheller jest zdobywcą wielu nagród, jest jurorem w wielu kulinarnych konkursach oraz członkiem i założycielem organizacji kulinarnych, inicjator założenia Polskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni. W 2012 roku był gościem specjalnym w programie MasterChef. W 2013 roku został dyrektorem artystycznym programu kulinarnego Top Chef. Był gościem specjalnym w finale drugiej edycji programu MasterChef. Pojawiał się w polskiej edycji Hell’s Kitchen jako ekspert udzielający porad kucharzom biorącym udział w programie.
14. Żółty Przewodnik Gault & Millau Polska
Prawdziwa kulinarna mapa Polski, jedyny obiektywny, międzynarodowy i niezależny przewodnik po polskich restauracjach i produktach regionalnych. Zaszczytne miejsce znalazł w nim Ogólnopolski Festiwal Pasztetników i Potraw z Gęsi.
15. Ewa Wachowicz
Gospodyni i autorka programów telewizyjnych m.in. "Ewa gotuje" i "Przez żołądek do serca". Wydawczyni książek kulinarnych tj. "Słodki świat", "Ewa Gotuje", "Ewa Wachowicz. Ciasta" oraz wiele innych, jurorka programu Top Chef. Założyła własną firmę producencką pod nazwą Promiss, która początkowo wydawała Poradnik imieninowy emitowany w Polsacie. W 1998 rozpoczęła produkcję programu Podróże kulinarne Roberta Makłowicza, nadawanego przez dziesięć lat. W Polsat Café zajęła się realizacją programów "Gadżety kobiety", oraz "WySpa"
16. Joanna Ochniak
Ekspert w dziedzinie marketingu w gastronomii, Przewodnicząca Komitetu Kobiet w Światowym Stowarzyszeniu Szefów Kuchni, inicjatorka i prezes Fundacji „Gastronomia na Obcasach”. Jest także promotorką zawodu szefa kuchni, menedżerem drużyn kucharskich startujących w międzynarodowych konkursach kulinarnych, autorką licznych artykułów poświęconych wydarzeniom kulinarnym w Polsce i na świecie, przewodniczącą Komisji Weryfikacyjnej Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni.
17. R. Rączka
Znany kucharz i restaurator, mistrz kuchni śląskiej. Prowadzi cykl programów kulinarnych „Rączka gotuje” oraz „Zasmakuj w Sienkiewiczu”. Ponadto prowadzi program „Rączka godo i gotuje” w Radiu Katowice. Zwolennik kultywowania tradycji w każdym obszarze życia, poprzez gwarę, obrzędy, a przede wszystkim dziedzictwo kulinarne.
18. J. Bos
Prekursor kuchni molekularnej w Polsce obecnie prowadzi Akademię Molekularną. Wcześniej pracował między innymi jako szef kuchni dla Króla Belgii i Księcia Monaco. Na Korsyce zdobył dla swojej restauracji 2 gwiazdki w katalogu Michelin. Dyplomowany Mistrz Kucharski Belgii i Francji, wielokrotnie wyróżniany np. medalem „Najlepszy kucharz Świata” w 2006 r.
19. S. Wężyk
Wybitna postać polskiej nauki godna najwyższych zaszczytów. Autor wielu publikacji oraz badacz naukowy związany z zootechniką. Przyczynił się do znacznego postępu w polskim drobiarstwie, a także do ochrony dziedzictwa kulturowego w hodowli ras zagrożonych wyginięciem.
20. I. Byszewska
Współzałożycielka Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego, członek Kapituły znaku „Jakość, Tradycja”, opracowanego przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego oraz Związek Województw Polskich, certyfikującego żywność naturalną i tradycyjną. Pomysłodawca i przewodnicząca Kapituły konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo” na najlepszy regionalny produkt żywnościowy oraz koordynator tego projektu. Współtwórca stałych ekspozycji i zdarzeń, promujących produkty regionalne i lokalne.
21. P. Loroch
Dziennikarz, prezenter, autor książek i gier planszowych, juror konkursów kulinarnych i gospodarz programów rozrywkowych. Zaangażowany poszukiwacz smaku doskonałego, podróżnik i hedonista. W latach 2005-2013 poprowadził w Antyradiu ponad 1200 wydań Gastrofazy - pierwszej polskiej audycji kulinarnej, oraz zaprezentował kilkaset dań w kuchni Pytania na Śniadanie TVP 2. Od 2013 do 2016 prowadził internetową stację JemRadio.pl. W marcu 2018 powrócił do Antyradia.