.

 

 

Plakat

 

Stowarzyszenie "Ostrzeszowska Lokalna Grupa Działania" z ogromną przyjemnością zrealizowało międzynarodowy projekt współpracy pt.: “Nasze smaki” – zachowanie dziedzictwa kulinarnego   

Projekt polegał na wymianie doświadczeń i dziedzictwa kulinarnego poprzez współpracę i spotkania on-line.  W ramach projektu odbyły się warsztaty kulinarne on-line. Pierwsza część projektu polegała na zorganizowaniu warsztatów kulinarnych dotyczących potraw wielkopolskiej kuchni, gdzie uczestnicy z Rumunii na bieżąco przygotowywali potrawy charakterystyczne dla kuchni polskiej, których wykonanie prezentował Paweł Powroźnik, a w ramach zadnia własnego został przedstawiony pokaz wyrobu wędlin przeprowadzony przez Jacka Nowickiego. Druga część projektu polegała na organizacji warsztatów kulinarnych dotyczących potraw kuchni Rumuńskiej, gdzie z kolei my przygotowywaliśmy potrawy tradycyjne w regionie Marusza, które zostały odtworzone przez uczniów szkół gastronomicznych pod czujnym okiem Pawła Powroźnika. Grupa młodzieży, która wspaniale odtworzyła dania kuchni rumuńskiej to uczniowie z Zespołu Szkół nr 1 im. Powstańców Wielkopolskich w Ostrzeszowie oraz uczniowie z Zespołu Szkół nr 2 im. Przyjaźni Polsko – Norweskiej w Ostrzeszowie.

Projekt współpracy miał innowacyjny charakter, rozumiany jako wdrożenie nowych na danym obszarze lub znacząco udoskonalonych produktów, usług lub organizacji lub nowego sposobu wykorzystania lokalnych zasobów przyrodniczych, historycznych, kulturowych lub społecznych, poprzez integrację trzech lokalnych grup działania wymianę ich doświadczeń w szczególności w tematyce zachowania dziedzictwa kulturowego, a przede wszystkim promowanie dziedzictwa kulinarnego, które jest bardzo ważne oraz szczególnie pielęgnowane w ramach działalności partnerów projektu.

Poniżej prezentujemy naszych zagranicznych partnerów projektu:

Partner nr 1

Ascociația Grupul de Acțiune Locală Dealurile Târnavelor

Stowarzyszenie Lokalna Grupa Działania Wzgórza Tarnavelor

Partner nr 2

Grupul de Acțiune Locală– Defileul Mureșului Superior

LGD - Wąwóz Górnego MuresSzczególne podziękowania chcieliśmy przekazać dla naszej pani tłumacz Wioletty Boncut za świetną współpracę oraz przekazanie emocji i ogromnego zaangażowania podczas realizacji warsztatów.

 

Poniżej menu, które były przygotowywane:

Kaczka

1 kaczka (2,5 - 3 kg)/40 dag mięsa drobiowego - filet  /30 dag wątróbek kurzych lub innych/

0,5 l bulionu/200 ml słodkiej śmietanki/Kieliszek mocnego, czerwonego wina (najlepiej typu porto)/4 łyżki tartej bułki/1 marchew/3 szt. cebuli /Łyżka cukru/2 jaja/Sól i pieprz 

ZUPA:

 - rumpuć

 0,5 kg mięsa wołowego/ 0,5 kg mięsa wieprzowego (łopatka lub szynka) / 20 dkg wędzonego boczku/ 1 cebula/ 2 litry zimnej wody/ 1 włoszczyzna / 3-4 ziemniaki / 1/3 główki kapusty / 30 dkg kapusty kiszonej / 100g koncentratu pomidorowego / 2 łyżki masła / 2 łyżki mąki / Przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, kminek, majeranek / olej do smażenia / 2 łyżki posiekanej pietruszki

 

 DODATKI:

 - plyndze ze śmietaną

 ziemniaki surowe 1 kg / cebula 2 szt. / jajko 2 szt. / mąka pszenna 3 łyżki / śmietana 18% 2 łyżki / sól 1 łyżeczka / olej do smażenia 1 szklanka /  Pieprz czarny mielony 1/4 łyżeczki

 

- szagówki

60 dkg ziemniaków /30 dkg mąki (tyle aby ciasto się nie kleiło) / 1 łyżeczka soli / 1 jajko / 1 cebula / 20 dkg boczku / tłuszcz do podsmażenia

 

DESER:

- pampuchy z sosem owocowym

20 g świeżych drożdży  / 250-280 ml mleka  / 2 łyżeczki cukru  / 1/3 łyżeczki soli / 1 średnie jajko / 40 g masła / owoce 300g / cukier 100g

 

MENIU

- Ciorbă ardelenească de porc cu tarhon: 8 morcovi, 3 cepe medii, 2 ardei grasi galben-verzui, 1 ardei gras rosu, 50- 100 gr orez, 3 galbenusuri, 250 gr carne de porc, 1 buc. adidas (piciorus de porc), 3 lingura de tarhon in otet, 300 gr smantana de gatit, sare dupa gust, 3 linguri de ulei.

Tradycyjna zupa ardeleniaska wieprzowa z estragonem: marchew 8 szt, 3 średnie cebule, 2 szt papryki żółto zielone, 1 szt papryki czerwonej, 50- 100 gr ryżu, 3 żółtka, 250 gr mięsa wieprzowego, 1 szt nóżki wieprzowej, 3 łyżki estragonu w occie, 300 gr śmietany słodkiej, sól do smaku, 3 łyżki oleju

 

- Tocăniță de vită 1,5 kg carne vita, 600 gr ceapa, 3 ardei capia, 1 patrunjel, 2 ardei verde, 2 morcovi, 5 catei usturoi, 2 linguri untura de porc, 2 linguri boia de ardei dulce, /iute, sare, piper, 1l apa

Gulasz wołowy 1,5 kg wołowiny, 600 gr cebuli, 3 papryki (ta długa czerwona), 1 pietruszka, 2 zielone papryki, 2 marchewki, 5 ząbków czosnku, 2 łyżki smalcu wieprzowego, 2 łyżki papryki słodkiej, ostrej papryki, sól, pieprz, 1 l wody

Desert: Lichiu

Pentru blat: 1 kg faina, 3 oua, 150 gr unt( se poate adauga o lingura de untura), 150 gr zahar, 2 plicuri zahar vanilat, 0,5 l lapte(cald), sare(lingurita rasa), coaja de lamaie, 25 gr drojdie. Pentru topping: 1 l lapte, 150 gr gris, 100 gr zahar, 0,5 kg smantana, 5 galbenusuri, zahar pudra.

 

Deser: Lichiu (tradycyjny deser z Transylwanii)

Potrzebne składniki: do spodu:1 kg mąki, 3 jajka, 150gr masła ( można użyć  1 łyżkę smalcu), 150 gr cukru 2 szt cukru waniliowego , 0.5 litra mleka (ciepłe),, sól (płaska łyżeczka),, skórka cytryny. 25 gr drożdże  na spód: o,5 litra mleka, 150 gr kaszka manna, 100 gr cukru  0,5 kg śmietany, 5 żółtek cukier puder

FILM KUCHNIA POLSKA
Polska

 

 

 

 

 

 

 

 

FILM KUCHNIA RUMUŃSKA
Rumunska