Od samego rana w Restauracji Dworek  przyjmowano potrawy konkursowe na Konkurs Kulinarny. Zgłoszono rekordową ilość 75 potraw i 20 nalewek. Po przyjęciu potraw swoją pracę rozpoczęła kapituła konkursowa, w skład której weszli prof. dr hab. dr h.c. Stanisław Wężyk, prof. dr hab. inż. Małgorzata Nogala – Kałucka, prof. dr hab. Ewa Łukaszewicz , dr inż. Jerzy Mróz, Kurt Scheller, Mirosława Rzepecka, Joanna Ochniak , Justyna Adamczyk oraz Marta Stawińska.

 Od godziny 10.00 na parkingu przy ul. Kaliskiej trwał „Kiermasz produktów lokalnych i rękodzieła”. Podczas kiermaszu wszyscy mogli posmakować tradycyjnych produktów, zakupić produkty lokalnych wystawców. Przewidziano także liczne atrakcje między innymi: „Marsz na orientację przedszkolaków z rodzicami w poszukiwaniu puzzli gęsi” czy Konkurs „Mały szef kuchni”. Szczególnym wydarzeniem było odsłonięcie kolejnych tablic w jedynej w  Polsce Alei Gwiazd Sztuki Kulinarnej, która znajduje się w Parku im. Jana Pawła II. W tym roku odsłonięcia dokonali Pan Kurt Scheller oraz Pani Justyna Adamczyk, która odsłaniała tablicę poświęconą Żółtemu Przewodnikowi Gault&Millau. Podczas Festiwalu odbył się także konkurs „Baby w kuchni” oraz konkurs na najlepsze stoisko KGW. Ustanowiono także Rekord Polski w zjedzeniu na czas babeczek z farszem pasztetowym, który wyniósł 2 min 49 sek. O godzinie 18.00 wręczono  nagrody laureatom konkursów. Całość obchodów zakończono występem zespołu Bahama oraz spektakularnym pokazem sztucznych ogni. Już teraz możemy wszystkich zachęcić do wzięcia w kolejnym już XII Ogólnopolskim Festiwalu Pasztetników i Potraw z Gęsi, który odbędzie się 17 września 2017 roku.