W dniu 04.11.2024 r. Stowarzyszenie „Ostrzeszowska Lokalna Grupa Działania” zorganizowała warsztaty kulinarne pt.: „GĘŚINA NA OSTRZESZOWSKIM STOLE”, które współfinansowane były przez Miasto i Gminę Ostrzeszów.
Głównym celem warsztatów było zachowanie tradycji kulinarnych naszego regionu poprzez aktywizację mieszkańców oraz promocję tradycyjnych smaków ostrzeszowskiej gęsiny. Warsztaty odbyły się w pracowni gastronomicznej znajdującej się w Zespole Szkół nr 2 im. Przyjaźni Polsko – Norweskiej w Ostrzeszowie, warsztaty odbyły się w dwóch grupach, która każda liczyła 15 osób. Całość poprowadził szef kuchni restauracji „P jak Pysznie” pan Paweł Powroźnik, który pokazał technikę luzowania gęsi, przekazał niezbędne informacje związane ze sposobem przygotowania gęsiny, czuwał nad wykonaniem poszczególnych dań przez uczestników warsztatów.
Dzięki temu, uczestnicy pozyskali nowej umiejętności oraz poznali ciekawe smaki nowych potraw.
Wszystkie przepisy oraz sposoby ich wykonania znajdują się poniżej.
Przepis na Gęsine luzowaną.pdf