Instytut Skrzynki, powiatowa instytucja kultury zajmująca się m.in. dziedzictwem kulinarnym ogłasza konkurs, w którym główną rolę gra gęsina – na laureatów czekają nagrody finansowe. Wydarzenie odbywa się w ramach przygotowań do obchodów kolejnej edycji Dnia Świętego Marcina oraz akcji Gęsina na Imieninach w Poznaniu.
Konkurs „Przekąski z gąski 2022” kierowany jest do restauracji, producentów żywności, gospodarstw agroturystycznych, kół gospodyń wiejskich i innych obiektów gastronomicznych z całego kraju, w tym szczególnie z terenu Wielkopolski i powiatu poznańskiego. Zgłoszenia konkursowe, tj. wypełniony i podpisany formularz stanowiący załącznik do niniejszego Regulaminu należy przesłać e-mailem na adres: kontakt@smakipowiatuoznanskiego.pl najpóźniej do dnia 21 października 2022 r. W dniu konkursu, tj. 24 października 2022 r. oryginały kart zgłoszenia wraz ze zgłaszanymi produktami należy dostarczyć w godz. 11.00 – 13.00 do miejsca odbywania się konkursu tj. Restauracji STARA OSADA w Wiórku przy ul. Poznańskiej 30. Miejsce wydarzenia jest nieprzypadkowe, bowiem Stara Osada jest członkiem Szlaku Kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego”, a jej goście raczą się wyśmienitymi daniami, także z gęsiny.
Produkty należy dostarczyć i potrawy przygotować (*podać) do degustacji w ilości co najmniej 5 porcji degustacyjnych (dla 5-osobowej kapituły). Organizatorzy zapewniają stół i miejsce do przygotowania gotowych potraw dla osoby/osób (maksymalnie 2) dla każdego uczestnika konkursu. Wyniki zostaną ogłoszone na miejscu jeszcze tego samego dnia.
Wszyscy uczestnicy Konkursu zarówno z terenu powiatu poznańskiego jak i spoza, za poddane do oceny przekąski ubiegają się o:
Grand Prix – nagroda pieniężna w wysokości 1.000 złotych, I, II, III miejsce oraz Wyróżnienia.
Laureaci otrzymają również upominki od Powiatu Poznańskiego, Instytut Skrzynki oraz vouchery do Muzeum Narodowego Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie.
Uczestnicy Konkursu z terenu powiatu poznańskiego ubiegają się także o wyróżnienia – certyfikaty z tytułem „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego 2022 – Przekąski z Gąski”.
Uczestnicy mogą zgłosić max. 5 przekąsek, mogą to być np.:
tatar/okrasa z gęsiny
pasztet z gęsiny
wątróbka gęsia
gęsie pipki: żołądki i/lub faszerowane gęsie szyjki
kiełbasa z gęsiny
półgęsek
carpaccio z gęsiny
pierogi z gęsiną
kanapki z gęsiną.
Konkurs organizowany są przy współpracy Muzeum Narodowego Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie Stowarzyszenia Slow Food Wielkopolska, Stowarzyszenia Polska Akademia Smaku oraz europejskiej sieci Culinary Heritage Europe oraz Ogólnopolskiego Cechu Rzeźników – Wędliniarzy – Kucharzy. Patronat honorowy nad wydarzeniami objął Jan Grabkowski Starosta Poznański.
Regulamin konkursu na stronie Szlaku Kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego”
Produkty wekowane lub pakowane próżniowo (np. pasztety) można wysłać kurierem (lub do paczkomatu) wraz ze zgłoszeniem, ale muszą dotrzeć przed poniedziałkiem (więcej info o wysyłce telefonicznie).