16 września 2018 roku w Ostrzeszowie odbył się kolejny - XIII Ogólnopolski Festiwal Pasztetników i Potraw z Gęsi.
Festiwal rozpoczął się oceną pasztetów, potraw z gęsi, nalewek oraz rogalików. Do konkursu zgłoszono 37 Pasztetów, 35 Potraw z gęsi , 15 rogali oraz 28 nalewek. Przewodniczącym Kapituły oceniającej Pasztety i Potrawy z Gęsi by ł Prof. dr hab. dr h.c. Stanisław Wężyk. W skład tej Kapituły wchodziły: Prof. dr hab. Małgorzata Nogala - Kałucka - Członek Kapituły, Prof. dr hab. Ewa Łukaszewicz – Członek Kapituły, Dr inż. Jerzy Mróz – Członek Kapituły, Mirosława Rzepecka - Sekretarz, Joanna Ochniak – Członek Kapituły, Jean Bos – Członek Kapituły. Przewodniczącym w Kapitule oceniającej nalewki był Hieronim Błażejak- mistrz Polski . Skład tej Kapituły stanowili: Jan Babczyszyn, Wojciech Kałucki, Krystyna Sikora , Janusz Łakomiec, Andrzej Fiedoruk. Przewodniczącą w Kapitule oceniającej rogale była Sikora Krystyna. Skład tej Kapituły stanowili: Jan Babczyszyn, Wojciech Kałucki, Hieronim Błażejak, Janusz Łakomiec.
Najlepsze pasztety potrawy z gęsi i rogale wg poszczególnych kategorii przedstawiają się następująco:
PASZTETY
POTRAWY Z GĘSI
ROGALE I NALEWKI
Ulicami miasta Ostrzeszowa po raz kolejny promując czynny wypoczynek i Ogólnopolski Festiwal Pasztetników i Potraw z Gęsi w biegu 10 PROFI przebiegło 189 biegaczy w dystansie 10 km. W tym roku po raz pierwszy biegu 10 Profi oraz Ogólnopolskiemu Festiwalowi Pasztetników i Potraw z Gęsi towarzyszył również I Charytatywny Bieg z Pasztetem, mający na celu promowanie zdrowego trybu życia oraz szerzenie informacji o profilaktyce nowotworu piersi, a także zebranie datków na działalność statutową Stowarzyszenia „Amazonki Ostrzeszowskie”.
W jedynej w Polsce Alei Gwiazd Sztuki Kulinarnej odsłonili swoje tablice: Prof. dr hab. dr h.c. Stanisław Wężyk - profesora Stanisława Wężyka zawsze cechowała olbrzymia intuicja badawcza, która w połączeniu z posiadaną wiedzą i umiejętnościami kierowania zespołem, przyniosła wiele sukcesów naukowych i popularność zarówno w kraju, jak i za granicami naszego kraju. Opublikował 603 prace naukowe, wypromował 9 doktorów. Spośród wielu osiągnięć naukowych należy wymienić wdrożenie osiągnięć genetyki populacji do genetycznego doskonalenia stad zarodowych kur nieśnych, co pozwoliło na uzyskanie postępu hodowlanego na poziomie 2-3 jaj/nioskę/rok. Ta praca zaowocowała nagrodą Ministra Rolnictwa w 1980 roku. Remigiusz Rączka - znany i lubiany kucharz, mistrz kuchni śląskiej, znany ze swojego zamiłowania do regionalnych produktów. Jest prowadzącym program ”Kuchnia po śląskich” w Telewizji TVS. Autor programów kulinarnych w telewizji, także stały felietonista "Nowin Wodzisławskich" jest również restauratorem. Niedawno otworzył własną restaurację Rączka Gotuje. felietonista "Nowin Wodzisławskich" i "Tygodnika Rybnickiego" oraz Jean Bos - dyplomowany Mistrz Kucharski Belgii i Francji, prekursor Kuchni Molekularnej w Polsce. Otworzył Akademię Kuchni Molekularnej, otrzymał Dyplom oraz medal „Najlepszy Kucharz Świata”. Gotował dla finalistek Miss Świata w Polsce. Zdobył Oskara Kulinarnego 2008 w kategorii Osobowość Kulinarna w Polsce.
Na scenie w pokazie kulinarnym „NOWICKI NATURALNIE – ojciec, syn i przyjaciele. W domu pełnym tradycji.” został pokazany proces przygotowywania białej kiełbasy z gęsiną, która finalnie została przekazana do degustacji publiczności. Na scenie o tradycjach rodzinnych gawędzili Witold Wróbel i Adam Nowicki, a białą kiełbasę wyrabiali Jacek Nowicki z synem Fryderykiem oraz Pawłem Powroźnikiem.
W konkursie kulinarnym „SZTUBAK – ŻAK – MISTRZ” w drużynach składających się z ucznia szkoły podstawowej, ucznia szkoły średniej oraz doświadczonego kucharza, zawodnicy zmagali się w jak najlepszym przygotowaniu oraz udekorowaniu własnej potrawy z gęsiny. W składzie drużyn znaleźli się SZTUBAKI: Maja Konarska, Monika Kusińska, Julia Mądra i Anna Kłoska, ŻAKI: Laura Szkopek, Marlena Okoń, Daria Kamińska i Paulina Mikołajczyk oraz MISTRZOWIE: Paweł Powroźnik – Restauracja P jak Pysznie w Kępnie, Paweł Landzwojczak, Joanna Wojda – Klif Ostrzeszów i Karolina Marek – Restauracja Dworek w Ostrzeszowie.
Wszystkie przygotowane potrawy jury w składzie Marzena Wodzińska, Magdalena Sekura – Nowicka, Łukasz Małolepszy oraz Krystyna Sikora oceniło bardzo wysoko i przyznało równe miejsca. Nad konkursem mecenat objęła oraz ufundowała nagrody Członek Zarządu Województwa Wielkopolskiego Marzena Wodzińska.Konkurs ZNANI od kuchni to potyczki kulinarne polegające na przygotowaniu przez uczestników pierogów z słodkim nadzieniem. w tym konkursie udział wzięli: Andrzej Grzyb – Europoseł, Bożena Henczyca – Poseł na Sejm RP, Marzena Wodzińska – Członek Zarządu Województwa Wielkopolskiego, Mariusz Witek - Burmistrz Miasta i Gminy Ostrzeszów, Patryk Jędrowiak – najmłodszy Radny Miasta i Gminy Ostrzeszów. Różne techniki i smaki przygotowanych pierogów oraz niekonwencjonalne przybranie spowodowały, że przysmaki szybko zniknęły z tac podczas degustacji przez publiczność.
Nagrody w tej konkurencji ufundowali Radni Rady Miejskiej Ostrzeszów: Sławomir Odrobiński, Marcin Świtoń, Patryk Jędrowiak, Aleksander Józefiak oraz Radny Powiatu Ostrzeszowskiego Arkadiusz Suchanecki.Ważnym wydarzeniem XIII Ogólnopolskiego Festiwalu było bicie Rekordu Polski w jedzeniu 15 pierogów z farszem na czas. Rekord Polski został ustanowiony przez Pana Marcin Hęcia z Wieruszowa zjadając pierogi w 1 minutę, 36 sekund i 22 milisekundy, co stanowi solidny rekord, który z pewnością nie zostanie szybko pobity. Podczas ustanawiania Rekordu w Ostrzeszowie obecny był przedstawiciel Biura Rekordów, który zweryfikował czy wszystkie wytyczne zostały spełnione i wręczył organizatorom certyfikat Rekordu Polski. Nagrody dla zwycięscy ufundowali: Firma Dobry Dietetyk Pan Piotr Kaźmierczak oraz Stowarzyszenie „Ostrzeszowska Lokalna Grupa Działania”.
W Konkursie na najładniejsze stoisko Kół Gospodyń Wiejskich nagrody zdobyły:
I MIEJSCE KGW KORPYSY
II MIEJSCE KGW SIEDLIKÓW
III MIEJSCE KGW SZKLARKA MYŚLNIEWSKA
Pozostałe KGW otrzymały wyróżnienia. Nagrody w tym konkursie ufundowali: Wielkopolska Izba Rolnicza – Prezes Piotr Walkowski oraz Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa – Dyrektor Marek Garstka.
W konkursie na najładniejsze stoisko Festiwalu nagrodę publiczności otrzymało KGW KORPYSY.
Atrakcją Festiwalu był konkurs dla uczestników Festiwalu zorganizowany przez firma NISSAN POLODY. Nagrodą dla uczestników konkursu był samochód na weekend marki Nissan.
Festiwal zakończył się koncertem zespołu Grupa Lucka oraz pokazem sztucznych ogni.
Podziękowanie
XIII Ogólnopolski Festiwal Pasztetników i Potraw z Gęsi przeszedł już do historii.
Stowarzyszenie „Ostrzeszowska Lokalna Grupa Działania” dziękuje wszystkim
- za to, że pomogliście nam ustanowić nowy Rekord Polski
- za to, że wystawiliście do konkursu na najlepszy pasztet, najlepsza potrawę z gęsi, najlepszą nalewkę i najlepsze rogale 115 potraw,
- za to , że byliście z nami w jedynej w Polsce Alei Gwiazd Sztuki Kulinarnej gdzie kolejne tablice odsłonili: Stanisław Wężyk, Remigiusz Rączka oraz Jean Bos,
- za to, że tak wspaniale kibicowaliście uczniom klas podstawowych oraz uczniom klas gastronomicznych oraz kucharzom, a uczniom i kucharzom za to, że tak odważnie pokazali swoje umiejętności,
- za to, że kibicowaliście przygotowującym dla was w pocie czoła uczestnikom potyczek kulinarnych ZNANI od kuchni pierogów. A uczestnikom konkursu za tak wspaniały występ,
- za to, że przebiegliście 10 km promując zdrowy czynny wypoczynek i Ogólnopolski Festiwal Pasztetników i Potraw z Gęsi,
- za to że wsparliście Ostrzeszowskie Amazonki biorąc udział w I Charytatywnym Biegu z Pasztetem,
- za smakowity i wspaniały Piknik Drobiowy zorganizowany przez Wielkopolską Izbę Rolnictwa,
- za przepiękne i smaczne stoiska Kół Gospodyń Wiejskich i stoiska regionalne,
- za hojność sponsorów,
- za wsparcie i promocję Festiwalu przez media,
- strażakom oraz wszystkim, którzy w jakikolwiek sposób przyczynili się do zorganizowania XIII Ogólnopolskiego Festiwalu Pasztetników i Potraw z Gęsi,
- za to że byliście z nami, że razem bawiliśmy się aż do późnego wieczora.
W imieniu Stowarzyszenia „Ostrzeszowska Lokalna Grupa Działania”
Prezes Krystyna Sikora