Slow Food Wielkopolska, Departament Rolnictwa i Rozwoju Wsi Urzędu Marszałkowskiego Województwa Wielkopolskiego, Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku, Dziedzictwo Kulinarne Wielkopolska, Polska Akademia Smaku oraz Ogólnopolski Festiwal Pasztetników i Potraw z Gęsi  

zapraszają na bardzo smakowitą
 
KONFERENCJĘ PRASOWĄ
 
4 listopada 2010 (czwartek) godz. 12.00
 
Restauracja Pod Pretekstem,  Zamek w Poznaniu, dziedziniec
 
Przedstawimy Państwu dwa tematy:
 
I. NAJLEPSZA GĘSINA NA ŚWIĘTEGO MARCINA
 
Opowiemy o akcji mającej promować potrawy z gęsi na poznańskich i wielkopolskich stołach. Smaczna, zdrowa i chrupiąca gęś to tradycyjne świętomarcińskie danie w wielu krajach Europy. U nas trochę zapomniane, choć Polska jest największym producentem gęsi na kontynencie. Przedstawimy plan „gęsich” wydarzeń związanych z obchodami dnia Św. Marcina.
 
II. SIEĆ DZIEDZICTWA KULINARNEGO WIELKOPOLSKA
 
Opowiemy o tym czym jest Sieć Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska i jak wpływa na poprawę jakości regionalnej żywności oraz wzmocnienie regionalnej tożsamości. Wskażemy jak Sieć Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska promuje regionalną żywność i jakie korzyści mają firmy opierające swój biznes na wielkopolskich zasobach.
 
Udział wezmą m.in.:
Andrzej Bobrowski, Dyrektor Departamentu Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Urząd Marszałkowski Województwa Wielkopolskiego,
Igor Hutnikiewicz, Krajowy Koordynator Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego,
Marek Gąsiorowski - Slow Food Wielkopolska,
Jan Babczyszyn i Wojciech Lewandowski – organizatorzy Ogólnopolskiego Festiwalu Dobrego Smaku i przedstawiciele Polskiej Akademii Smaku.
Przedstawiciele Polskiego Związku Hodowców i Producentów Gęsi.
 
Poczęstujemy też Państwa wspaniałymi,  regionalnymi potrawami z młodej polskiej gęsi owsianej – najlepszej dostępnej gęsiny! 
W menu konferencji: paszteciki z gesiny, gęsi pasztet, udka gęsie nadziewane, filety gęsie nadziewane m.in. borowikami i śliwkami, wątróbki gęsie na czerwonym winie, czernina, gęsi pieczone w całości nadziewane miedzy innymi kaszą, grzybami, żurawina
 
Do zobaczenia!
 
Kontakt dla mediów: Wojciech Lewandowski, 603 184 910