W dniu 18 września 2010 r. w godz. 1300 – 1700 dokonano oceny zgłoszonych na konkurs pasztetów i potraw z gęsi. Do prac przystąpiła Kapituła w składzie:

 

Lp.
Imię i Nazwisko
Instytucja
1
prof. dr hab. Włodzimierz Dolata
Instytut Technologii Mięsa Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu
2
dr inż. Jerzy Mróz
Instytut Technologii Mięsa Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu
3
dr Grzegorz Russak
Prezes Polskiej Izby Produktu Regionalnego
i Lokalnego w Warszawie
4
Witold Wróbel
Polska Akademia Smaku
5
Mirosława Rzepecka
 
Kustosz Muzeum Regionalnego
w Ostrzeszowie
6
Wojciech Lewandowski
Polska Akademia Smaku
7
Romana Chojnacka
Studium Gospodarstwa Domowego Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu
8
Jolanta Przytuła
Studium Gospodarstwa Domowego Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu
9
prof. Ewa Łukasiewicz
 
Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
10
Maksencja Bestry
Departament Rolnictwa i Rozwoju Wsi Urząd Marszałkowski w Poznaniu
11
Teresa Palacz
Krajowy Ośrodek Badań i Dokumentacji Zabytków

 Łącznie do konkursu zgłoszono 20 pasztetów oraz 11 potraw z gęsi. Zgłoszone do konkursu produkty oceniono z podziałem na kategorie:

- przedsiębiorstwa, firmy branży mięsnej, restauracje i stołówki

- koła gospodyń wiejskich i gospodarstwa agroturystyczne, osoby indywidualne

- szkoły

- wystawcy zagraniczni

 
 

 Do konkursu na "Najleszpą Nalewkę Powiatu Ostrzeszowskiego 2010 roku" zgłoszono 30 nalewek oraz 16 nalewek w kategorii Euronalewka. Produkty oceniła Kapituła w składzie:

 

Lp.
Imię i Nazwisko
Instytucja
1
Mariusz Witek
Z-ca Burmistrza Miasta i Gminy Ostrzeszów 
 
2
Edmund Geppert
Burmistrz Miasta i Gminy Grabów n. Prosną
 
3
Józef Wilkosz
Wójt Gminy Doruchów
 
4
Józef  Olszewski
Wójt Gminy Kraszewice
 
5
Hieronim Błażejak
Polska Akademia Smaku
 
6
Jan Babczyszyn
Polska Akademia Smaku
 
7
Anna Okrój
Redaktor Naczelna TV Kablowa PRO-ART
 
8
Jerzy Bińczak
Redaktor Naczelny Tygodnika Twój Puls Tygodnia
 
9
Hanna Szymanderska
Autorka książek o tematyce kulinarnej
 

 Wyniki konkursu na "Najlepszą Nalewkę Powiatu Ostrzeszowskiego 2010 rok"

 EURONALEWKA

 

Przyznano również NAGRODĘ SPECJALNĄ POLSKIEJ AKADEMII SMAKU, a otrzymała ją nalewka z pigwowca na miodzie , zgłoszona na konkurs przez Pania Grażynę Semberecką z Mąkoszyc.
Przewodniczący i członkowie Kapituły dziękują uczestnikom za udział w konkursach oraz gratulują zwycięzcom.