W dniach 26-27 września odbył się kolejny już Festiwal Pasztetników i Potraw z Gęsi. Prezentujemy listę laureatów.
Ostrzeszów, 26 września 2009 r.
PROTOKÓŁ Z OCENY
ZGŁOSZONYCH NA KONKURS PASZTETÓW I POTRAW Z GĘSI
NA IV OGÓLNOPOLSKIM FESTIWALU PASZTETNIKÓW I POTRAW Z GĘSI.
W dniu 26 września 2009 r. w godz. 1300 – 1600 dokonano oceny zgłoszonych na konkurs pasztetów i potraw z gęsi na IV Ogólnopolskim Festiwalu Pasztetników – Ostrzeszów 2009.
Do prac przystąpiła Kapituła w składzie:
Lp. |
Imię i Nazwisko |
Instytucja |
1 |
prof. dr hab. Włodzimierz Dolata |
Instytut Technologii Mięsa Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu |
2 |
dr Jerzy Mróz |
Instytut Technologii Mięsa Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu |
3 |
mgr inż. Andrzej Bobrowski |
Dyrektor Departamentu Rolnictwa i Rozwoju Wsi Urząd Marszałkowski w Poznaniu |
4 |
dr Grzegorz Russak |
Prezes Polskiej Izby Produktu Regionalnego |
5 |
Witold Wróbel |
Prezes Stowarzyszenia Rozwoju Rolnictwa |
6 |
Mirosława Rzepecka
|
Kustosz Muzeum Regionalnego |
7 |
Romana Chojnacka |
Studium Gospodarstwa Domowego Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu |
8 |
Jolanta Przytuła |
Studium Gospodarstwa Domowego Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu |
9 |
Celina Helbik |
Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP w Warszawie |
10 |
prof. dr Ewa Łukaszewicz
|
Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu |
11 |
Maksencja Bestry |
Departament Rolnictwa i Rozwoju Wsi Urząd Marszałkowski w Poznaniu |
12 |
Jacek Marcinkowski |
Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP w Poznaniu |
13 |
Aleksandra Suwlińska Katulska |
Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
|
Stwierdzono, że łącznie na konkurs zgłoszono produkty w ilości:
Pasztety - 29
Potrawy z gęsi - 10
Zgłoszone do konkursu produkty oceniono z podziałem na:
- przedsiębiorstwa i firmy branży mięsne
- koła gospodyń wiejskich i gospodarstwa agroturystyczne,
- szkoły,
- osoby indywidualne.
Wyniki tegorocznego konkursu przedstawiają się następująco:
IV OGÓLNOPOLSKI FESTIWAL PASZTETNIKÓW, Ostrzeszów, 26 - 27 września 2009 |
||||
KONKURS |
|
|
||
PASZTETY PIECZONE |
|
|||
|
|
|
grupa 1 - PRZEDSIĘBIORSTWA I FIRMY BRANŻY MIĘSNEJ |
|
Lp. |
miejsce |
Kod prod. |
zakład |
za wyrób |
1 |
1 |
10 |
Restauracja POD PRETEKSTEM, Poznań |
pasztet drobiowo-cielęcy |
2 |
2 |
18 |
DROP SA, Ostrzeszów |
pasztet z dodatkiem wątróbek gęsich |
3 |
3 |
14 |
Restauracja WZ, Poznań |
pasztet jagnięcy ze świeżym tymiankiem i półgęskiem wędzonym |
|
|
|
|
|
|
|
|
grupa 2 - KOŁA GOSPODYŃ WIEJSKICH I GOSPODARSTWA AGROTURYSTYCZNE |
|
Lp. |
miejsce |
Kod prod. |
zakład |
za wyrób |
1 |
1 |
49 |
Koło Gospodyń Wiejskich, |
pasztet grzybowy |
2 |
2 |
49 |
Koło Gospodyń Wiejskich, |
pasztet z królika |
3 |
3 |
20 |
Koło Gospodyń Wiejskich, Baranów |
pasztet z królika pieczony |
|
|
|
grupa 3 - SZKOŁY |
|
Lp. |
miejsce |
Kod prod. |
zakład |
za wyrób |
1 |
1 |
4 |
Zespół Szkół nr 3, Ostrzeszów |
pasztet leśny duszek |
2 |
2 |
40 |
Zespół Szkół nr 1, Ostrzeszów |
pasztet bankietowy |
3 |
3 |
13 |
Zespół Szkół nr 3, Ostrzeszów |
pasztet mojej babuni |
|
|
|
grupa 4 - OSOBY INDYWIDUALNE |
|
Lp. |
miejsce |
Kod prod. |
zakład |
za wyrób |
1 |
1 |
9 |
Barbara Grzyb, Siedlików |
pasztet ze śliwką i gruszką |
2 |
2 |
12 |
Heflik Marek, Kochłowy |
pasztet z kaczki z grzybami leśnymi |
3 |
3 |
35 |
Adam i Jacek Nowiccy, Potaśnia |
pasztet siódme niebo |
|
|
|
|
|
POTRAWY Z GĘSI |
|
|||
|
|
|
grupa 2 - OSOBY INDYWIDUALNE |
|
Lp. |
miejsce |
Kod prod. |
zakład |
za wyrób |
1 |
1 |
17 |
Nowak Katarzyna, Marydół |
czernina |
2 |
2 |
44 |
Stefańska Marlena, Marydół |
gęś z jabłkami |
3 |
3 |
44 |
Stefańska Marlena, Marydół |
gęś faszerowana z kaszą gryczaną |
|
|
|
grupa 3 - SZKOŁY |
|
Lp. |
miejsce |
Kod prod. |
zakład |
za wyrób |
1 |
1 |
22 |
Zespól Szkół nr 3, Ostrzeszów |
gęś z kaszą gryczaną |
2 |
2 |
22 |
Zespól Szkół nr 3, Ostrzeszów |
pasztet z gęsi |
|
|
|
|
|
|
|
|
||
WĘDLINY Z GĘSI |
|
|||
|
|
|
grupa 2 - OSOBY INDYWIDUALNE |
|
Lp. |
miejsce |
Kod prod. |
zakład |
za wyrób |
1 |
1 |
17 |
Nowak Katarzyna, Marydół |
kiełbasa z gęsi |
2 |
2 |
35 |
Adam i Jacek Nowiccy, Potaśnia |
ojcowska pasztetowa |
|
|
|
|
|
KONKURS |
|
|
||
EUROPASZTET |
|
|
||
|
|
|
grupa 1 - SZKOŁY |
|
Lp. |
miejsce |
Kod prod. |
zakład |
za wyrób |
1 |
1 |
23 |
Stredna Zahradnicka Skola |
pasztet p. Struckovej |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|