Kapitule Konkursowej składającej się z cenionych specjalistów posiadających duże doświadczenie przy przeprowadzaniu konkursów kulinarnych przewodniczyć będzie Pani Hanna Szymanderska doświadczona specjalistka od kuchni polskiej, autorka ponad trzydziestu książek kulinarnych.
W celu wzięcia udziału w konkursie należy przygotować dwie jednakowe potrawy i dostarczyć je w dniu 13 września 2014 roku w godzinach 11.00 do 13.00.
Do potrawy należy dołączyć przepis , recepturę, jak została wykonana, skąd się wywodzi.
Regulamin i formularz zgłoszeniowy dostępne są na stronie www.socp.info.pl/konkursy
Degustacja potraw konkursowych odbędzie się w dniu 14 września 2014 roku w Zespole Szkól nr 2 w Ostrzeszowie, przy ul. Zamkowej 12 od godziny 10.00 do 14.00.Ogłoszenie wyników oraz atrakcyjne nagrody dla zwycięzców zostaną wręczone podczas Gali Festiwalu 14 września 2014 roku o godz. 11.30 w Sali Ostrzeszowskiego Centrum Kultury przy ulicy Gorgolewskiego.
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich Europa inwestująca w obszary wiejskie.
Projekt realizowany w ramach Lokalnej Strategii Rozwoju Stowarzyszenia „Ostrzeszowska Lokalna Grupa Działania”
Projekt pn.: „Zachowanie dziedzictwa kulinarnego w ramach konkursu na najlepszy pasztet i konkursu na najlepszą potrawę z gęsi.” współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Osi 4 LEADER
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013.