Otwarcia konferencji dokonała Pani senator Andżelika Możdżanowska. Po przywitaniu gości głos zabrał Pan Tomasz Włoszczowski, dyrektor Fundacji Rolniczej Różnorodności Biologicznej AgriNatura, który zaprezentował przykłady dobrych praktyk w zakresie promocji, marki i dystrybucji produktu tradycyjnego i lokalnego.
Kolejna prelekcja prowadzona przez Panią Izabellę Byszewską - Prezes Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego dotyczyła obowiązujących przepisów higieniczno-sanitarnych i prawnych jakim podlega sprzedaż produktów regionalnych i tradycyjnych. Następnie głos zabrali: Pan Karol Przybylak informując o tradycyjnych i nowoczesnych metodach sprzedaży oraz Pani Zofia Winawer omawiając tradycyjne i regionalne produkty wysokiej jakości we Wspólnej Polityce Rolnej. Polskie i europejskie systemy jakości żywności.
Ważną częścią konferencji było podpisanie Listów Intencyjnych pomiędzy Centrum Dziedzictwa Kulinarnego a przedstawicielami samorządów i lokalnymi stowarzyszeniami, w tym Stowarzyszeniem „Ostrzeszowska Lokalna Grupa Działania”.