Konkurs Win Domowych Wrocław 2014 - Regulamin
Najlepsze Smaki Dolnego Śląska Regulamin
Potyczka Destylatów Owocowych Wrocław 2014 - Regulamin
Turniej Nalewek Wrocław 2014 - Regulamin
Informacja od organizatorów:
Dolny Śląsk to region szczególnie wyróżniający się na mapie Polski. Posiada jedną z najbogatszych i najciekawszych ofert turystycznych. Karkonosze, Park Narodowy Gór Stołowych, Dolina Pałaców i Ogrodów w Kotlinie Jeleniogórskiej, wiele zachowanych zamków i rezydencji, dużo ważnych obiektów sakralnych i zabytków techniki. Wrocław – stolica Dolnego Śląska, to jedno z najważniejszych w Polsce miast o wspaniałej historii o kosmopolitycznym charakterze.
Kultura regionu mimo, że jej historia wydawałoby się sięga tylko roku 1945, to jednak jest prawdziwym skarbem. To wielobarwna mozaika, która czerpie ze źródeł etnicznych Dolnego Śląska sprzed roku 1945, ale też z obyczajów przodków, którzy przybyli tu z różnych stron dawnej wielkokulturowej i wielonarodowej Rzeczypospolitej.
I wreszcie łagodny klimat regionu, który od średniowiecza przyciągał osoby z różnych stron Europy pragnące tu żyć, pracować, wypoczywać, leczyć się, korzystać z bogactwa darów natury, dziś daje niezwykłe możliwości wykorzystania specyfiki regionu Dolnego Śląska dla tworzenia wielu niezapomnianych smaków.
Po raz kolejny spotkamy się we Wrocławiu na początku czerwca podczas wielkiego święta smaków i smakoszy – na festiwalu ”Europa na Widelcu”.
Po raz szósty zapraszamy Państwa na „Wrocławski Turniej Nalewek”. Jest to impreza mająca na celu rozpowszechnianie polskich tradycji nalewkarskich i odkrywanie najlepszych receptur, a także nagradzanie ich twórców. Mamy nadzieję, że po raz kolejny udowodnimy we Wrocławiu, że nalewki ciągle czarują.
O nalewkach wiemy coraz więcej i to bardzo budujące. Sięgamy do najlepszych tradycji tworzenia tego trunku, które mają w Polsce ponad 300 historię. Rozpowszechniły się one dzięki swym niewątpliwym walorom smakowym, a także właściwościom zdrowotnym. Ich rozmaite smaki i aromaty odpowiadały zawsze bogactwu polskich łąk, lasów i sadów.
Co roku powtarzamy dokładnie tę same słowa Piotra Bikonta, że „nic tak nie pomaga na (...) depresję jak łyk słońca zamkniętego we flaszy. Kiedyś nalewkami częstowały starsze panie, trzymające w apteczce buteleczki z magicznymi kolorowymi płynami. Dziś, bardziej już ku pokrzepieniu humoru niż zdrowia, nalewka przeżywa swój renesans”.
Cieszymy się, że po raz kolejny we Wrocławiu spotkają się pasjonaci i artyści tworzenia tych niezwykłych trunków.
W ramach biesiady „Europa na widelcu” po raz czwarty już odbędzie się „Wrocławska Potyczka Destylatów Owocowych” − konkurs, który ma przypomnieć tradycję wytwarzania destylatów w Europie, na nowo odkrywać je oraz wyróżniać ich smaki.
Cieszymy się, że mimo ograniczeń prawnych pojawia się na polskim rynku coraz więcej rodzajów okowit ze śliwek, malin, jabłek, borówek, gruszek, wiśni czy czereśni.
Wierzymy, że w bliskim czasie destylaty owocowe podobnie jak w Austrii, Czechach, Niemczech czy innych krajach europejskich będą mogły stać się lokalnymi smakowymi markami regionów.
Po raz pierwszy podczas Europy na Widelcu zapraszamy do konkursu „Wrocławski Konkurs Win Domowych” . Konkurs kierujemy do wszystkich tych, którzy zajmują się tworzeniem domowych win owocowych i gronowych. Wino domowe to wyśmienity trunek, który poza tym, że świetnie smakuje, to także doskonale gasi pragnienie. Można go spożywać na zimno lub przygotować w formie grzanej. Aby otrzymać dobre wino domowe, musimy do jego produkcji użyć najlepszych owoców lub kwiatów. Najważniejsze, aby były one najświeższe, dojrzałe i pięknie wybarwione. Przy wytwarzaniu napoju, oprócz surowców i niezbędnych narzędzi potrzebna jest przede wszystkim cierpliwość. Dobre wino dojrzewa nawet dwa lata. Sporządzanie wspaniałych win w gospodarstwach domowych, dworach, zajazdach, klasztorach ma na ziemiach polskich długą tradycję sięgająca XII wieku. Dziś tradycję tę podtrzymują hobbyści starający się uzyskać trunki o wyjątkowym, niepowtarzalnym smaku i aromacie, inne od tych, które można kupić w sklepie. Domowe wina owocowe i gronowe mogą stanowić pewnego rodzaju dziedzictwo kulturowe regionu. Naszym zadaniem jest odnajdywanie właśnie takich napojów, które na stałe zostaną zapisane na kulinarnej mapie Dolnego Śląska. Wszystkie trzy konkursy odbywają się we Wrocławiu w lokalu Restauracji, Klubo-kawiarni „Stary Klasztor” przy Purkyniego 1 ( ww.staryklasztor.com.pl) Zgłoszone trunki do VI Wrocławskiego Turnieju Nalewek, IV Wrocławskiej Potyczki Destylatów Owocowych oraz I Wrocławskiego Turnieju Win Domowych ocenią Kapituły powołane przez organizatora festiwalu „Europa na widelcu”. Zgłoszenia przyjmowane są do 6 czerwca 2013 r. listownie lub osobiście w godz. 12.00–16.00 w biurze restauracji „Stary Klasztor” , ul. Purkyniego 1. Nalewki, destylaty i wina przyjmowane będą również 7 czerwca, ale jedynie w godz. 10.00–13.00. Regulaminy i karty zgłoszenia, a także szczegóły dotyczące obu konkursów znajdują się na stronie:
Można otrzymać je również e-mailowo po wysłaniu zapytania na adres:
natalia@iconcept.pl lub jan.babczyszyn@gmail.com
Szczegółowych informacji o konkursach udziela:
Sekretarz konkursów : Natalia Gołąb – 607 236 256;
Po raz pierwszy w ramach Europy na Widelcu proponujemy konkurs: „Najlepsze Smaki Dolnego Śląska - 2014”, którego celem jest promocja produktów kuchni dolnośląskiej oraz wyłonienie, eksponowanie i nagradzanie producentów, a także serwujących te produkty restauracji, barów, gospodarstw agroturystycznych i innych zakładów gastronomicznych regionu.
Warto wspomnieć tu, czym jest produkt regionalny. Jest to (wg. oficjalnie przyjętej w Polsce definicji) „wyrób, który musi charakteryzować się tym, że wytwarzany jest w sposób indywidualny, nie na masową skalę, przy tym jest przyjazny dla środowiska, a także powstaje z półproduktów, surowców lokalnie dostępnych. Produkt regionalny powinien przeobrażać się w wizytówkę regionu, gdyż jest wynikiem czerpania z jego niepowtarzalnego charakteru tego obszaru i powstaje z zaangażowania lokalnej społeczności, co przyczynia się do jej rozwoju, a jednocześnie stanowi bodziec do rozkwitu lokalnej przedsiębiorczości”.
Od kilku lat zauważamy tzw. modę na produkty regionalne. Wynika to z faktu, że masowa produkcja spowodowała, że różnorodność dostępnych produktów nie idzie zawsze w parze z ich jakością i smakiem. Dlatego Polacy na nowo „odkryli” wyjątkowy smak produktów regionalnych, które dają swoistą gwarancję niezmiennie dobrego i charakterystycznego smaku.
Konkurs „Najlepsze Smaki Dolnego Śląska 2014” ma pomóc wyłonić te produkty, które powinny być szczególnie eksponowane na mapie regionu. Chcemy ich twórcom wynagrodzić ich cierpliwość, pracowitość, przywiązanie do regionu i tradycji oraz dbanie o zachowanie najwyższej jakości wytwarzanych produktów.
Pragniemy, by przyznane tytuły „Najlepszy Smak Dolnego Śląska - 2014” były dla twórców produktów regionalnych regionu Dolnego Śląska powodem do dumy, a także przyczynkiem dla wzrostu sprzedaży tych produktów. Konkurs odbędzie się w Księgarni-kawiarni „Speakeasy” , Ul. Rynek 8 , 50-106 Wrocław ,
www.speakeasy.com.pl , tel. do lokalu 510 222 333 ; (Informacje o konkursie i zgłoszeniach: Dominik Rokita 666 233 412.)
Zgłoszone do konkursu produkty ocenią członkowie Kapituły powołani przez organizatora festiwalu „Europa na widelcu”.
Zgłoszenia udziału w konkursie przyjmowane będą do 5 czerwca 2014 drogą pocztową lub elektroniczną: na adresy e-mail: jan.babczyszyn@gmail.com lub biuro: kontakt@speakeasy.com.pl
W dniu Konkursu, tj. 6-go czerwca 2014 roku w godz. 12.00 – 14.00 należy dostarczyć produkty – gotowe do ostatecznego podania do Kawiarni - Księgarni Speakeasy, ul. Rynek 8 , 50-106 Wrocław.
Regulamin i karty zgłoszenia, a także szczegóły dotyczące obu konkursów znajdują się na stronie:
Można otrzymać je również e-mailowo po wysłaniu zapytania na adres:
kontakt@speakeasy.com.pl lub jan.babczyszyn@gmail.com
Szczegółowych informacji o konkursie udziela:
Sekretarz konkursu : Jan Babczyszyn – 516 478 508