Podczas festiwalu wszyscy zainteresowani mogli spróbować dobrej kuchni prezentowanej przez hotele i restauracje, posmakować produktów regionalnych, wziąć udział w licznych wykładach, spotkaniach autorskich, a także laboratoriach smaku. W trakcie festiwalu można było posłuchać także muzyki wykonywanej przez zaproszonych artystów. Na jarmarku dostępne były różnorodne produkty tradycyjne: wędliny, miody, miody pitne, chleb, nalewki, wina, sery…
Podczas festiwalu przeprowadzono konkursy między innymi:
- Polska Nalewka Roku
- Kaczka po wielkopolsku
- Konkurs „Poznańska Szneka”
- Konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo”
Z inicjatywy Stowarzyszenia „Ostrzeszowska Lokalna Grupa Działania” w konkursie „Poznańska Szneka „ oraz „Polska Nalewka Roku” wzięło udział Stowarzyszenie Kobiet Wsi Komorów „Komorowianki”, a także pani Maria Piekarczyk zgłaszająca swoją nalewkę.