W dniu 18 września 2010 r. w godz. 1300 – 1700 dokonano oceny zgłoszonych na konkurs pasztetów i potraw z gęsi. Do prac przystąpiła Kapituła w składzie:
Lp.
|
Imię i Nazwisko
|
Instytucja
|
1
|
prof. dr hab. Włodzimierz Dolata
|
Instytut Technologii Mięsa Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu
|
2
|
dr inż. Jerzy Mróz
|
Instytut Technologii Mięsa Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu
|
3
|
dr Grzegorz Russak
|
Prezes Polskiej Izby Produktu Regionalnego
i Lokalnego w Warszawie |
4
|
Witold Wróbel
|
Polska Akademia Smaku
|
5
|
Mirosława Rzepecka
|
Kustosz Muzeum Regionalnego
w Ostrzeszowie |
6
|
Wojciech Lewandowski
|
Polska Akademia Smaku
|
7
|
Romana Chojnacka
|
Studium Gospodarstwa Domowego Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu
|
8
|
Jolanta Przytuła
|
Studium Gospodarstwa Domowego Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu
|
9
|
prof. Ewa Łukasiewicz
|
Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
|
10
|
Maksencja Bestry
|
Departament Rolnictwa i Rozwoju Wsi Urząd Marszałkowski w Poznaniu
|
11
|
Teresa Palacz
|
Krajowy Ośrodek Badań i Dokumentacji Zabytków
|
Łącznie do konkursu zgłoszono 20 pasztetów oraz 11 potraw z gęsi. Zgłoszone do konkursu produkty oceniono z podziałem na kategorie:
- przedsiębiorstwa, firmy branży mięsnej, restauracje i stołówki
- koła gospodyń wiejskich i gospodarstwa agroturystyczne, osoby indywidualne
- szkoły
- wystawcy zagraniczni
Do konkursu na "Najleszpą Nalewkę Powiatu Ostrzeszowskiego 2010 roku" zgłoszono 30 nalewek oraz 16 nalewek w kategorii Euronalewka. Produkty oceniła Kapituła w składzie:
Lp.
|
Imię i Nazwisko
|
Instytucja
|
1
|
Mariusz Witek
|
Z-ca Burmistrza Miasta i Gminy Ostrzeszów
|
2
|
Edmund Geppert
|
Burmistrz Miasta i Gminy Grabów n. Prosną
|
3
|
Józef Wilkosz
|
Wójt Gminy Doruchów
|
4
|
Józef Olszewski
|
Wójt Gminy Kraszewice
|
5
|
Hieronim Błażejak
|
Polska Akademia Smaku
|
6
|
Jan Babczyszyn
|
Polska Akademia Smaku
|
7
|
Anna Okrój
|
Redaktor Naczelna TV Kablowa PRO-ART
|
8
|
Jerzy Bińczak
|
Redaktor Naczelny Tygodnika Twój Puls Tygodnia
|
9
|
Hanna Szymanderska
|
Autorka książek o tematyce kulinarnej
|
Wyniki konkursu na "Najlepszą Nalewkę Powiatu Ostrzeszowskiego 2010 rok"
Przyznano również NAGRODĘ SPECJALNĄ POLSKIEJ AKADEMII SMAKU, a otrzymała ją nalewka z pigwowca na miodzie , zgłoszona na konkurs przez Pania Grażynę Semberecką z Mąkoszyc.
Przewodniczący i członkowie Kapituły dziękują uczestnikom za udział w konkursach oraz gratulują zwycięzcom.