Celem przedsięwzięcia było: podtrzymywanie tradycji kuchni wielkopolskiej wśród najmłodszych oraz zdobycie wiedzy przez dzieci na temat zdrowego trybu odżywiania się, a także utrwalenie wiedzy na temat higieny przy przygotowaniu oraz spożywaniu posiłków. Projekt został zrealizowany na terenie Powiatu Ostrzeszowskiego (dwa zajęcia w przedszkolach gminy Ostrzeszów pozostałe 6 zajęć w jednym przedszkolu w każdej gminie). Zaplanowano, że udział w projekcie weźmie 160 przedszkolaków w wieku 5-6 lat. W każdej placówce zajęcia składały się z następujących części:
- informacje na temat higieny i zdrowego trybu odżywiania się przekazane poprzez zabawę,
- wykład obrazkowy na temat tradycyjnej kuchni wielkopolskiej i jej walorów,
- pokaz kulinarny połączony z przygotowaniem przez dzieci zdrowej potrawy,
- quiz dla dzieci z nagrodami oraz rozdanie dyplomów.