Zgodnie z polską tradycją wiosną odbywa się świniobicie. I również na Ustroniu w dniu kiermaszu zorganizowane zostaną warsztaty masarko-wędliniarskie dla chętnych. Pod okiem Jacka Nowickiego będzie można nauczyć się wyrobu miedzy innymi białej kiełbasy czy wędzenia szynek. Prowadzący warsztaty to wielokrotnie nagradzany i doceniany wędliniarz produkujący wędliny tradycyjne wyłącznie ze świni złotnickiej.
Sobotnie warsztaty będą przeprowadzone dla pierwszych 30 osób, które zgłoszą swoją chęć uczestnictwa. W ciągu tego dnia również będzie można zakupić produkty regionalnych wytwórców. Przygotujemy także wystawę o pszczelarstwie.
Kiermasz czynny będzie od godziny 12.00 do 20.00
warsztaty wędliniarskie:
Od 12.00 – 18.00
Więcej informacji:
Maciej Barton
Centrum Dziedzictwa Kulinarnego
Dwór Myśliwski Ustronie
tel. 600037193