Po raz trzeci zapraszamy Państwa na Wrocławski Turniej Nalewek, który tradycyjnie już odbędzie się w ramach festiwalu kulinarnego „Europa na widelcu”. Jest to impreza rozrywkowo-promocyjna mająca na celu rozpowszechnianie polskich tradycji nalewkarskich i odkrywanie receptur na najlepsze nalewki oraz nagradzanie ich twórców.
Przed rokiem wspominaliśmy słowa Piotra Bikonta, że „nic tak nie pomaga na (...) depresję jak łyk słońca zamkniętego we flaszy. Kiedyś nalewkami częstowały starsze panie, trzymające w apteczce buteleczki z magicznymi kolorowymi płynami. Dziś, bardziej już ku pokrzepieniu humoru niż zdrowia, nalewka przeżywa swój renesans”.
Tradycja wytwarzania nalewek jest w Polsce bardzo długa, rozwinęła się około 300 lat temu. Nalewki rozpowszechniły się dzięki swym niewątpliwym walorom smakowym, a także właściwościom zdrowotnym. Ich rozmaite smaki i aromaty odpowiadały bogactwu polskich łąk, lasów i sadów. Pod tym względem do dziś nic się nie zmieniło. I to jest piękne!
W minionym roku w całym kraju odbyło się kilkanaście konkursów i turniejów nalewek. Twórcy tego trunku lubią porównywać między sobą swoje dzieła, gdyż istota ich wytwarzania zawsze bierze się z głębokiego indywidualizmu autora. Każdy robi nalewki po swojemu i, używając teoretycznie takiej samej receptury, uzyskuje różny smak. Wpływ na to ma pogoda panująca podczas wegetacji i czas zbioru użytych ziół, owoców i kwiatów, długość maceracji i dojrzewania trunku. Najważniejsze jednak są cierpliwość i serce, które każdy twórca nalewek wkłada w ich powstanie. III Wrocławski Turniej Nalewek to impreza, podczas której udowodnimy, że nalewki ciągle czarują.
Pierwszy raz w ramach biesiady „Europa na widelcu” odbędzie się Wrocławska Potyczka Destylatów Owocowych − konkurs, który ma przypomnieć tradycję wytwarzania destylatów w Europie, na nowo odkryć ich smaki oraz wyróżnić twórców.
„Wiwat! Zdrowie Braci Austriaków!” − tak zakończył Piotr Bikont swoją przedmowę do książki Jozefa Pischla pt. „Destylaty alkoholowe − wytwarzanie, teoria i praktyka”. Robert Makłowicz w przedmowie do tej samej książki „zazdrości Czechom, Węgrom, Niemcom, Słowakom czy Austriakom możliwości zarejestrowania odpowiedniej działalności i wytwarzania śliwowicy, malinowicy i gruszkowicy”.
Nasi południowi i zachodni sąsiedzi od lat mogą urządzać we własnych domach małe destylarnie, a następnie swoje produkty legalnie sprzedawać. Mimo że polska tradycja jest równie bogata w wytwarzanie destylatów, obecnie nie ma u nas obowiązujących przepisów, które jednoznacznie pozwalałyby na uruchomienie legalnej przydomowej destylarni. Zapraszamy zatem wszystkich chętnych i odważnych na europejską I Wrocławską Potyczkę Destylatów Owocowych. Poznajmy ich smak i aromat − niech staną do walki najlepsze destylaty z całej Europy.
Oba konkursy odbywają się lokalu restauracji Quchnia Polska, Rynek 20/21.
III Wrocławski Turniej Nalewek i I Wrocławską Potyczkę Destylatów Owocowych przeprowadzają kapituły powołane przez organizatora festiwalu „Europa na widelcu”. W skład kapituł wchodzą między innymi: Prezydent Wrocławia Rafał Dutkiewicz, Justyna Szafran, Zbigniew Morawski, Robert Makłowicz, Piotr Bikont, Hieronim Błażejak i Jan Babczyszyn. Przewodniczącymi kapituł są: Piotr Bikont (I Wrocławska Potyczka Destylatów Owocowych) i Jan Babczyszyn (III Wrocławski Turniej Nalewek).
Zgłoszenia przyjmowane są od 16 maja 2011 r. do 3 czerwca 2011 r. listownie lub osobiście w godz. 12.00–16.00 w biurze NMG Media, ul. Purkyniego 1. W dniu 4 czerwca nalewki przyjmowane są w godz. 9.00–13.00 w restauracji Quchnia Polska, Rynek 20/21.
Karty zgłoszenia do pobrania, regulaminy i szczegóły dotyczące obu konkursów znajdują się na stronie www.smakiwroclawia.pl.